Kaliteli Zeytinyağı Üretimi Nasıl Olur

Zeytinden Elde Edilen Her Yağ, Zeytinyağı Değildir...!

Zeytinyağı: besin değeri ve sağlık yönünden en üstün bitkisel yağdır. İlimizde yetiştirilen memecik çeşidi zeytinden elde edilen zeytinyağı en kaliteli zeytinyağları arasında kabul edilmektedir.

Zeytinyağının üstün özelliklere sahip olması ve bu özelliklerin korunmasındaki en önemli faktörler ; hasat zamanı, hasat sonrası bekleme süresi, sıkım teknikleri ve depolamadır.

Zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler

  • Hasat Zamanı %40

  • Hasat Sonrası Bekleme Süresi %15

  • Sıkım Teknikleri %40

  • Depolama %5

 

 

Zeytin Hasadı: 

Zeytin meyvesinin yeşil renkten siyah renge geçtiği dönem olan erken olgunluk dönemi zeytinyağı kalitesinin en yüksek olduğu dönemdir. Hasat bu dönemde başlamalıdır. Zeytinde hasat geciktikçe zeytinyağı kaliteside olumsuz etkilenir. Zeytin hasadı el ile, taraklama yöntemi ile veya zeytin hasat makinesi ile zeytinleri toprağa düşürmeden sergi kullanılarak yapılmalıdır. 

                     DOĞRU                                                                              YANLIŞ

                                                      

 

 

 

 

 

***Zeytin meyvesi sırık ile hasat edilmemeli ve hasattan önce toprağa düşümğ (dip) zeytinleri temiz zeytinle (baş) karıştırılmamalıdır***

 

Yağhaneye Taşıma ve Bekletme :

Zeytinler kasalar içinde taşınmalıdır. Zeytin asla çuval içinde taşınmamalıdır. Çuvalda taşınma mecburiyeti varsa taşıma sonrası çuvalda bekletilmemeli, hemen kasalara aktarılmalıdır. Çuval içerisinde bekletilen zeytinlerde çürüme, kızışma ve oksitlenme meydana geldiğinden zeytinyağının kalitesi ve asitlik derecesi olumsuz etkilenir.

                    DOĞRU                                                                                      YANLIŞ

    

*** Zeytin, hasattan itibaran 24 saat içinde sıkıma alınmalıdır***

 

*** SOĞUK SIKIM TERCİH EDİNİZ ***

Sıkım:

Sıkımda kırma işleminden sonra hiçbir aşamada hamur veya zeytinyağı havayla temes etmemelidir. Malaksör ısısı ve separatör su ısısı en fazla 27 derece olacak şekilde soğuk sıkım talep ediniz. Soğuk sıkım zeytinyağı randımanını düşürdüğü doğru değildir. Malaksörde hamurun işlenme süresi 25-45 dakika olmalıdır. Erken hasat ve soğuk sıkım uygulandığında zeytinyağı fenolik bileşikler (antioksidan madde), vitamin ve mineral maddelerince zengin olur. Sıkım ısısı arttıkça bu maddelerde kayıplar olur.

Depolama ve Ambalaj

Sıkım sonrası zeytinyağı, ambalajlarda hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulmalı ve ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Zeytinyağı hava ile temas ettiğinde her türlü kokuyu çeker, oksitlenir ve kalitesi bozulur.

Zeytinyağı laklı tenekelerde veya krom nikel kaplarda ışıksız koşullarda ve 12-24 derecede depolanmalıdır. Zeytinyağı krom nikel tanklarda depolanacaksa tankın boş kalan kısmına azot gazı doldurulmalıdır.

                    DOĞRU                                                                                      YANLIŞ

 

 

 

 

 

 

 

Bu sitenin altyapısı iMağaza E-Ticaret tarafından sağlanmaktadır.